default_mobilelogo

Één van de regels die tijdens schaakwedstrijden belangrijk is om te weten is: „aanraken is zetten”. Dat wil zeggen dat als je een stuk aanraakt je hier ook een zet mee moet doen als je kunt. Het wil ook zeggen dat als je een stuk van de ander aanraakt je dit stuk moet slaan als je kunt.

Deze regel wordt echter niet alleen bij schaakwedstrijden gebruikt, maar ook vaak bij recreatieve schaakpartijen om te voorkomen dat iemand zetten terug kan nemen als hij/zij erna ziet dat het een minder goede zet was.

"Aanraken is zetten” kan echter ook worden gebruikt om kinderen (maar ook volwassenen) te leren eerst te kijken en te denken alvorens te handelen. Dit kan in het begin best lastig zijn en daarom bedacht ik een eenvoudig hulpmiddel om dit te leren. De „Oeps-kaart” is een kaart die een beginnende schaker/schaakster  bij het begin van een schaakpartij krijgt. Als er tijdens de partij dan per ongeluk het verkeerde stuk wordt aangeraakt, kan de „Oeps-kaart” worden gebruikt om daarna alsnog de zet te doen die eigenlijk bedoeld was. De kaart moet natuurlijk wel worden gebruikt voordat de ander een stuk aanraakt op te spelen. Beginnende schakers/schaaksters kunnen bijvoorbeeld 5 „Oeps-kaarten” krijgen bij hun eerste partijen en dit aantal kan gelei­delijk aan minder worden als ze wat meer ervaring opdoen met de regel „aanraken is zetten”.

Je kunt de OEPS-kaarten gratis downloaden. Als je deze dubbelzijdig print, of twee blaadjes op elkaar plakt en deze dan lamineert dan heb je daarna maar liefst 9 OEPS-kaarten.

 

OEPs-kaarten gratis downloaden

BELANGRIJK!

De bestanden die je hier gratis kunt downloaden vallen onder het copyright van Schaak maar raak! Academy.

De bestanden mogen alleen voor eigen niet-commercieel gebruik gedownload worden.

Het vermenigvuldigen of delen van deze bestanden mag alleen in ongewijzigde vorm geschieden.

Mochten er vragen over het gebruik van deze bestanden zijn neem dan contact op door een email te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

logo