Leren Schaken

Is schaken niet erg moeilijk?

Sommige mensen geven je misschien de indruk dat het schaakspel een heel moeilijk spel is. De spelregels zijn moeilijk en je moet ver vooruit kunnen denken en heel stil kunnen zijn. Niets is minder waar! Het schaakspel is een bordspel met spelregels, maar die zijn door iedereen, groot en klein, te leren.

Het is net als met bv. voetballen, als je met wat vrienden wilt voetballen dan hoef je niet twee keer per week te trainen en video's van wedstrijden van de andere partij te bekijken. Dan speel je voetbal als een "spel" en niet als een "sport". Bij schaken is het precies hetzelfde, het "schaakspel" is door iedereen vrij snel te leren. Iedereen die het beter wil leren spelen of zelfs wedstrijden wil gaan spelen kan er oneindig meer van leren. Maar als je gewoon lekker het spelletje wilt spelen dan kan dat heel snel en kun je bijvoorbeeld onder het genot van een hapje en een drankje, lekker kletsend een schaakpartij met iemand spelen.

Kort maar krachtig!

Er zijn vele manieren om schaken te leren. Veel gebruikt zijn de zogenaamde Stappenmethode en de steeds populairder wordende online "spelend leren" methode Chessity. Daarnaast zijn er natuurlijk nog vele boeken in boekwinkels en bibliotheek en niet te vergeten het familielid, vriend of kennis die je het schaken kan leren.

Al deze manieren werken uitstekend, maar niet iedereen wil of kan veel tijd besteden aan het leren van een spel. Zo zijn er bijvoorbeeld ouders die ineens de vraag van hun kind krijgen of ze een partijtje willen schaken. Of je weet nog niet of je het wel een leuk spel vindt en wil gewoon eerst even snel de basisregels leren. Kortom: Soms zoek je een korte, krachtige methode. Dat is precies wat de uitleg bij "Leren schaken" je geeft .... een beknopte uitleg van de basisbeginselen van het schaakspel. Bij het onderdeel "Leren schaken" leer je alle spelregels (ook de minder bekende) en kun je al snel lekker gezellig een partijtje schaken tegen iemand anders. Mocht je daarna nog meer willen leren dan kun je altijd nog stap voor stap beter leren spelen met behulp van bv. Chessity of een andere schaakcursus.

LOL

leren schaken 01De uitdrukking "LOL" kennen vele ondertussen als afkorting van "laughing out loud", maar het is wat mij betreft ook het allerbelangrijkste bij het leren van het schaakspel. Leren schaken moet namelijk "Leuk", "Ontspannend" en "Leerzaam" zijn, ofwel "LOL". Dat is dus precies wat ik met de "Schaak maar raak! Academy" probeer te doen, (beter) leren schaken aanbieden als iets waar je lol aan beleefd.

01. Bord & stukken

Lees verder ...

02. De Toren

Lees verder ...

03. De Loper

Lees verder ...

04. De Dame

Lees verder ...

05. De Koning

Lees verder ...

06. Het Paard

Lees verder ...
 1  2  3 
chessqueens