CBS Rehoboth wederom de verdiende schoolschaakkampioen van het Westerkwartier.

CBS Rehoboth wederom kampioen!

(2 febr. 2019 - Leek) Voor de tweede maal op rij is CBS Rehoboth uit Oldekerk erin geslaagd om schoolschaakkampioen van het Westerkwartier te worden. Vorig jaar werd er al een indrukwekkende prestatie neergezet met slechts één gelijk spel en verder alleen winst, maar dit jaar werd die prestatie ruimschoots overtroffen. Alle matches in de voorronde en halve finale werden met de maximale score van 4-0 gewonnen en in de finale werd "slechts" met 3-1 gewonnen. Een prestatie die de komende jaren nauwelijks nog te overtreffen is. Dit eerste team van CBS Rehoboth bestond uit Imre, Mark, Wouter, Mike en Jurian en de eerste vier van dit team zijn tevens schakers bij jeugd-schaakclub Schaak maar raak!.

Het tweede team (zie foto links) bestond uit alleen maar schaaksters (Sophie, Anienke, Fenne, Tess en Jenna) en ook zij speelden een fantastisch toernooi. Van de 6 matches die zij speelden ging er slechts één verloren en zo kwamen ook zij in de halve finale terecht. Daar bleek echter het eerste team van CBS Rehoboth een maatje te groot. Uiteindelijk eindigden zij op een keurige vierde plaats.

Het derde team was een team met jong schakers die voor het eerst meededen aan een echt schaaktoernooi. Voor hun was het vooral een toernooi om ervaring op te doen. Met Twan, Roel, Jesse en Evan was dit een team waar zeker toekomst in zit en die de komende jaren alleen maar beter zullen worden.

Chessity

Van de veertien deelnemende schakers en schaaksters van CBS Rehoboth spelen er elf ook bij jeugd-schaakclub Schaak maar raak! en zitten er vier in groep 4 van CBS Rehoboth. Zowel in groep 4 als bij de schaakclub leer ik de jonge schakers en schaaksters (beter) schaken met behulp van Chessity. Het twee jaar op rij behalen van het schoolschaakkampioenschap van het Westerkwartier is dan ook zeker tevens het succes van Chessity. Het is dan ook jammer om te zien dat andere schaakclubs en enkele basisscholen in het Westerkwartier vertwijfeld vast blijven houden aan een inmiddels achterhaalde lesmethode voor jonge schakers en nog steeds saaie werkboekjes uitdelen, die schaken heel erg schools en onaantrekkelijk maken.

Basisscholen en ouders die interesse hebben in een lesmethode die kinderen en volwassenen al spelend (beter) leert schaken, volledig adaptief is en géén schaakkennis vereist van de leerkracht kunnen geheel vrijblijvend contact (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) opnemen voor meer informatie of een demonstratie. Inmiddels schaken meer dan 325 scholen en iedere maand meer dan 12.000 (actieve) kinderen met behulp van Chessity en zijn er landelijk al meer dan 6000 officiële schaakdiploma's behaald. In de nieuwe gemeente Westerkwartier zijn inmiddels zo'n 120 officiële Chessity schaakdiploma's behaald.

Organisatie

Uiteraard is het lovenswaardig dat mensen van een schaakclub een schoolschaaktoernooi organiseren en dat wordt ook op prijs gesteld, maar dan moet er wel enige kennis en inleving in het schaken van en met kinderen zijn. Dit jaar ontbrak het daar aan en was het in vergelijking met voorgaande jaren een enorme achteruitgang. Hiermee verwoord ik niet alleen mijn eigen mening maar tevens was het een veelgehoorde opmerking tijdens het toernooi. Het is extra jammer omdat voor een aantal zaken vooraf was gewaarschuwd.

Het allergrootste probleem gedurende de gehele middag was de locatie, deze had namelijk slechts één grote ruimte waar dus zowel de schakers als ouders en belangstellenden en kinderen die vrij waren aanwezig waren. Tevens was deze ruimte ook nog eens erg krap voor het aantal personen dat er was en het resultaat was een lawaaierige en benauwde ruimte. Een moeder die kwam kijken zei letterlijk: "Bij de voetbalwedstrijd waar ik net vandaan kom was er minder lawaai." en een ander zei: "Ik had me een schaaktoernooi heel wat rustiger voorgesteld.". Voorgaande jaren werd er in een prachtige ruimte in Zuidhorn geschaakt waar de schakers en ouders/begeleiders in twee ruimten verbleven en er ongestoord kon worden geschaakt.

De gekozen opzet was ook erg ongelukkig. Twee groepen met 7 teams en dan kruisfinales met de nummers 1 en 2 van de beide groepen. Toen er één team niet kwam opdagen door ziekte werd er niet gekozen voor een indeling met 6 teams, maar waren er in de ene groep iedere keer twee teams vrij en in de andere groep één team. Er waren geen pauzes en mede hierdoor was er halverwege al een achterstand van een uur en waren er kinderen die 40 minuten (twee ronden) niets te doen hadden. Het meest jammer was echter dat de wedstrijdleider al aan het begin aangaf dat na de voorronde alle niet nummers 1 of 2 al naar huis konden als ze wilden. Het resultaat was dat er halve finales en een finale werden gespeeld waarbij de meeste teams al weg waren. Tel hierbij nog op een wedstrijdleiding die geen uitslagbriefjes gebruikte, geen tussenstanden zichtbaar waren en bordbegeleiders die ieder anders handelden (soms ook in strijd met de spelregels) en zelfs onbehoorlijk reageerden als ze gewezen werden op een fout in de stand.

Hopelijk volgend jaar een volledig andere organisatie met weer een schoolschaakkampioenschap op een grotere locatie en met een opzet die het voor alle schakers en schaaksters én ouders/begeleiders van begin tot eind spannend en leuk maakt. Tevens zijn er dan hopelijk ook meer scholen en meer teams die meedoen, want met slechts tien verschillende scholen viel de opkomst toch wel erg tegen dit jaar.

Slotstand

1. CBS Rehoboth 1 (Oldekerk) 14 punten in 7 ronden én 27 van de maximaal 28 te behalen bordpunten!

2. De Stapsteen (Leek)

3. De Wegwijzer (de Wilp)

4. CBS Rehoboth 2 (Oldekerk)

 

 

chessqueens
1000 tekens over
Bestanden toevoegen