Informatie schaakclub Schaak maar raak!

Genieten van het schaakspel!

Schaakavond bij Schaakclub "Schaak maar raak!"De jeugdschaakclub "Schaak maar raak!" is opgericht in september 2016 en voortgekomen uit mijn schaakactiviteiten op een plaatselijke basisschool. De schakers en schaaksters ontmoeten elkaar wekelijks op dinsdagavond van 18.30 tot 20.00 uur in het gebouw van CBS Rehoboth te Oldekerk.

De jongste schaakster is 6 jaar en de oudste is 13 jaar en bijzonder genoeg zijn er net iets meer meisjes dan jongens die momenteel bij de schaakslcub schaken.

De schaakclub is in een aantal opzichten anders dan de meeste andere schaakverenigingen. Zo staat bij deze schaakclub het schaakSPEL centraal en niet de schaakSPORT. Dat wil niet zeggen dat we geen competitie, wedstrijden en een kampioenschap hebben in tegendeel zelfs. Het wil wel zeggen dat we veel aandacht geven aan allerlei leuke en bijzondere manieren om samen het schaakSPEL te spelen.

Het wil ook zegggen dat we een heel andere manier gebruiken om (beter) te leren schaken. Wij maken in het geheel géén gebruik van de zogenaamde Stappenmethode. Deze methode (die nog steeds bij veel schaakverenigingen in gebruik is) is in mijn visie door de tijd achterhaald en niet meer de meest geschikte manier om de jeugd het schaakspel te leren. Bij schaakclub "Schaak maar raak!" dus geen saaie werkboekjes meer van de Stappenmethode, maar daarvoor in de plaats de erg leuke digitale leermethode van Chessity.

Van de veertien schakers/schaaksters die de schaakclub in het eerste jaar van haar bestaan had hebben er maar liefst elf het officiële Chessity-schaakdiploma van de schaakbond behaald. Twee schakers deden dit zelfs met de maximale score.

De combinatie van leuke en spannende schaakactiviteiten maakt het voor alle schakers en schaaksters aantrekkelijk. In het eerste jaar waren er een aantal spannende competities zoals de strijd om het schaakkampioenschap, een snelschaakcompetitie, een schaakpuzzelcompetitie en natuurlijk het werken naar een officieel schaakdiploma. Maar zo waren er ook Rekenschaak, Doorgeefschaak, Ja/Nee-schaak, Maxi-schaak, Weggeefschaak, Paas-schaak, Kerstschaak en een fantastische slotavond waarbij de burgemeester aanwezig was en letterlijk alle schakers en schaaksters in de prijzen vielen.

"Maar ik kan nog niet zo goed schaken!"

Ook als je nog niet zo goed kunt schaken ben je van harte welkom bij de schaakclub. Er is een groot verschil in speelsterkte bij de diverse schakers en schaaksters, dus er is bijna altijd wel iemand te vinden om leuk mee te kunnen schaken. Bovendien zul je merken dat je heel snel beter zult leren schaken door het oefenen met Chessity, door het zelf schaken en door de uitleg en hulp die je op de schaakavond krijgt.

Als je nu toch nog een beetje twijfelt, kom dan gewoon eens een avondje kijken en misschien zelfs meedoen. Je bent altijd van harte welkom en bij het begin van het nieuwe seizoen is de gehele maand september zelfs gratis om voor iedereen mee te doen.

Hoe kun je lid worden?

Als je lid wil worden dan kun je het beste gewoon op dinsdagavond om 18.30 uur naar de schaakavond bij CBS Rehoboth in Oldekerk komen. Je kunt dan meteen lekker meeschaken en je krijgt dan een aanmeldingsformulier mee. Het schaakseizoen loopt ongeveer gelijk met het schooljaar. Dit wil zeggen dat we starten in september en eindigen in juni. Er wordt niet geschaakt in de weken waarop er schoolvakanties zijn. 

Het aanmeldingsformulier is eventueel ook op deze website te downloaden als pdf-bestand.

De contributie voor een heel seizoen is € 40,-. Je krijgt dan tevens een eigen schaakmap, toegang tot Chessity (ook thuis en op iedere andere plek waar je internet hebt) en de mogelijkheid om het officiële schaakdiploma te behalen.

 

chessqueens