Even voorstellen ...

Even voorstellen ...

Welkom op de website van de Schaak maar raak! Academy. Op deze website treft u de nodige informatie aan over de activiteiten van de Schaak maar raak! Academy, maar ik kan mij voorstellen dat u wilt weten wat de Schaak maar raak! Academy is. Hoe het is ontstaan en wat de gedachte erachter is. Ik hoop dat met dit artikel duidelijk te kunnen maken.

Mijn naam is Huub van der Logt en ik ben al meer dan 40 jaar op allerlei manieren actief in de schaakwereld. Nu zegt men wel eens dat wijsheid met de jaren komt en hopelijk is dat ook zo, maar wat ik zeker weet is dat mijn kijk op het schaken met de jaren erg is veranderd. 

Deze verandering kwam door een heel eenvoudig besef, namelijk dat er net als bij bv. voetbal of tennis ook bij schaken een wezenlijk verschil is tussen het "spel" en de "sport". Voetballen op een pleintje met goals gemaakt van twee bakstenen of twee jassen, zonder scheidsrechter of buitenspelregel is het "voetbalspel", terwijl het voetballen bij een club met een trainer, competitie, scheidsrechter etc. "voetbalsport" is. Kinderen (maar ook volwassenen) die het spel erg leuk vinden worden eventueel lid van een club om zo de sport te kunnen beoefenen, maar het begint vrijwel altijd met het ervaren van het "spel". Bij schaken is dit niet anders, er zullen immers niet veel mensen zijn die zonder ooit in aanraking te zijn gekomen met het schaakspel ineens een schaakclub binnenwandelen en lid willen worden.

Dit onderscheid tussen het "schaakspel" en de "schaaksport" is een van de allerbelangrijkste kenmerken en uitgangspunten van de Schaak maar raak! Academy. Het is ook tevens iets dat de Schaak maar raak! Academy anders maakt dan vele andere aanbieders van schaakonderwijs. Zelfs de schaakbond heeft in haar statuten als doelstelling staan: "De KNSB stelt zich ten doel de beoefening van de schaaksport in Nederland te stimuleren, in stand te houden en uit te breiden." en wordt er met geen woord gesproken over het schaakspel.

Het onderscheid is echter wel degelijk essentieel, want de doelstellingen bij het leren/trainen zijn anders bij het "spel" en de "sport". Bij het leren van een spel staat het plezier voorop en het aanleren van de spelregels. Bij de sport staat het verbeteren van de prestatie veelal voorop. Zowel bij het spel als de sport kunnen er daarnaast ook nog andere doelstellingen zijn, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen of verbeteren van vaardigheden zoals concentratie, keuzes maken, consequenties accepteren, sportief gedrag, vooruit denken etc.

Met dit besef ben ik in 2015 gestart met een project "Schaak maar raak!" om het schaken bij de jeugd te promoten. Als onderdeel van dit project waren er vele activiteiten zoals schaaklessen op school, presentaties voor leerkrachten en directies, schaaklessen voor ouders, schaaksimultaans, een schaakavontuur voor groep 4, een schaakmatch met een school in Canada, websites, schaakmagazines, schoolschaakambassadeur voor Chessity, presentaties voor Chessity, het ontwikkelen van diverse schaakvarianten en hulpmiddelen etc. In 2016 resulteerde dit ook nog in een jeugdschaakclub "Schaak maar raak!" in Niekerk/Oldekerk.

In oktober 2017 besloot ik op basis van de opgedane kennis en ervaring mijn schaakactiviteiten opnieuw te structureren. Vanaf november 2017 is daarom de naam gewijzigd van "Schaak maar raak!" in "Schaak maar raak! Academy".

Schaak maar raak! Academy

Schaak maar raak! Academy heeft een drietal peilers, namelijk: schaakinstructie, schaakpromotie en de (jeugd)schaakclub.

Als schaakinstructeur ben ik beschikbaar voor het verzorgen van schaakinstructie aan diverse doelgroepen, jong en oud. Tevens kan ik scholen behulpzaam zijn bij het opzetten van schaakonderwijs binnen de school. Schaakpromotie is erop gericht om het schaakspel onder de aandacht van een zo breed mogelijk publiek te brengen en het zo toegankelijk mogelijk aan te bieden en te presenteren. De (jeugd)schaakclub "Schaak maar raak!" is de schaakclub in Niekerk/Oldekerk.

Op deze website zijn deze drie peilers duidelijk terug te vinden en is er verdere informatie over ieder van de drie onderdelen te vinden. 

Naast de website schaakmaarraak.nl zijn er nog een tweetal andere websites die behoren bij de "Schaak maar raak! Acedemy", namelijk: shop.schaakmaarraak.nl en rekenschaak.nl.

De website shop.schaakmaarraak.nl is een webshop waar schaakkleding en schaakproducten kunnen worden besteld. Rekenschaak is een eigen ontwikkeld product om schaken nog leuker, leerzamer en spannender te maken. Op de website rekenschaak.nl is alle informatie te vinden over deze originele schaakvariant.

Chessity

Vele jaren is de meest gebruikte lesmethode de zogenaamde "Stappenmethode" geweest. Deze op zich uitstekende methode heeft zich de afgelopen jaren echter niet verder ontwikkeld en is blijven steken bij werkboekjes en een paar cd's. De huidige jeugd is echter de generatie van digitale media en gamen. Ik heb daarom vol overtuiging gekozen voor de digitale spelend-leren methode Chessity als de lesmethode die past bij de Schaak maar raak! Academy. 

Chessity is een lesmethode die volop in ontwikkeling is en zowel voor jeugd als volwassenen een uitstekende manier is om (beter) te leren schaken.

Ik heb geen commerciƫle banden met Chessity, maar ben voor Chessity wel "schoolschaakambassadeur" en "Chessity-expert". Tevens verzorg ik regelmatig presentaties en spreekbeurten op bijeenkomsten van Chessity en geef demonstraties bij scholen en verenigingen die belangstelling hebben in Chessity.

Deze website 

Op deze website is erg veel te vinden, maar hopelijk geeft het hoofdmenu bovenaan het scherm ook duidelijkheid waar wat te vinden is. "Schaakinstructeur" en "Schaakpromotie" geven informatie over deze beide peilers van de "Schaak maar raak! Academy". "Schaakclub" is de plek waar alle informatie over de (jeugd)schaakclub "Schaak maar raak!" is te vinden, dus ook de standen, verslagen en kalender.

"Spelen&Leren" bevat een verzameling aan onderdelen die helpen bij het (beter) leren schaken. Je kunt er video's bekijken, de schaakpuzzels van de schaakclub oplossen, actuele toernooien volgen, informatie downloaden etc.

Tot slot bevat het onderdeel "Schaakpraat" mijn persoonlijke schrijfsels. 

Contact

Mocht u verdere informatie wensen of een afspraak willen maken voor een informatief gesprek of een demonstratie van Chessity, aarzel dan niet om Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.op te nemen.

chessqueens